Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Cégbeszámoló elektronikus küldése

A szolgáltatás adatai Intézmény: Igazságügyi Minisztérium Regisztráció: Regisztrációt igényel Módosítás dátuma: 2016.04.12.

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Helyi súgó ikon

A Számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 154. §-a értelmében minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozó (ideértve a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepét is) köteles az éves beszámolóját letétbe helyezni és közzétenni.

A vállalkozó azzal tesz eleget a letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, ha az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az anyavállalat az összevont (konszolidált) éves beszámoló elektronikus példányát, kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény szerinti elektronikus űrlappal együtt a céginformációs szolgálatnak hibátlanul megküldi a kormányzati portál útján. Az elektronikus űrlapot a céginformációs szolgálat továbbítja az állami adóhatóság felé.

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az egyes hatósági eljárások illetékének és igazgatási szolgáltatási díjának megszüntetéséről szóló 2015. évi CXCIV. törvény hatályon kívül helyezte a számviteli törvény szerinti beszámoló közzétételéért fizetendő közzétételi költségtérítést. A beszámoló 2016. január 1. napját követően fizetési igazolás csatolása nélkül nyújtható be a Céginformációs Szolgálat részére.

 

Az ügyintézés lépései

I. Új online beszámoló rendszer használatával

Az új online beszámoló rendszer – amelyet a Minisztérium egyelőre az eddig használatos ÁNYK kitöltési mód alternatívájaként teszi elérhetővé – a számviteli törvény szerinti beszámolók befogadásával kapcsolatos több éves tapasztalatára alapozva, valamint a beérkezett ügyféljelzések figyelembevételével került kifejlesztésre, az eddig használt eljárás előnyeinek, illetve hátrányainak feltárását követően.
A beszámolók benyújtására kifejlesztett online felület az eddig használt, széles körben ismert ÁNYK keretprogramhoz hasonlóan teszi lehetővé a beszámoló elkészítését, azonban számos újítást tartalmaz, amelyekről bővebb információt a https://e-beszamolo.im.gov.hu/ebekuldes oldalon kaphat.

 

II. Általános Nyomtatványkitöltő program segítségével

 1. Töltse le és telepítse fel saját gépére a beszámoló elektronikus megküldéshez szükséges elektronikus űrlap kitöltő programot és az aktuális nyomtatványok közül az Önnek megfelelő típusú nyomtatványt az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálat honlapjáról!
   
 2. A kitöltőprogrammal töltse ki a beszámoló megküldéséhez szükséges elektronikus űrlapot, csatolja az űrlaphoz a szükséges dokumentumokat az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálat honlapjánmeghatározott feltételek szerint!
   
 3. Indítsa el a szolgáltatást.
   
 4. Jelentkezzen be az Ügyfélkapun.
   
 5. Töltse fel a fájl(oka)t saját gépéről az Általános nyomtatványkitöltő alkalmazás segítségével.
   
 6. Nézze meg a beérkezett és elküldött üzeneteit az Értesítési tárhelyen. Beszámoló benyújtását követően kettő visszajelzést fog kapni:
  • a továbbítás tényéről az Ügyfélkaputól,
  • a befogadás/elutasítás tényéről a Céginformációs Szolgálattól (CEGINFO).

   Ezen üzenetek (értesítés-visszaigazolások) 30 nap után törlődnek, nem pótolhatóak!
    
 7. Az informatikailag hibás beszámolók nem kerülnek közzétételre! A visszaigazolásban szereplő hibaüzenet alapján gondoskodjon a kijavításról és annak újraküldéséről.
   
 8. Sikeres visszaigazolást követően ellenőrizze a beszámoló közzétételét az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálat honlapján.
median