Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Munkavállalók jogai és kötelezettségei

Létrehozva: 2010. január 16.
Módosítás: 2015. február 19.
Forrás: Magyarország.hu

ikonHivatalkereső

?

Hivatalkereső

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk

A munkavállalót munkavégzése során különböző jogok illetik meg és kötelezettségek terhelik. Ebben a témakörben a jogokon és kötelezettségeken túl taglaljuk a munkavégzés szabályait és szó esik a munkavédelemről is.

Cikk:

Munkavédelem

Hatályos jogszabályaink értelmében a munkavégzés során az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos foglalkoztatás biztosításának, vagyis a munkavédelmi szabályok betartásának felelőse a munkáltató. Ebbe a felelősségi körbe tartoznak a munkahelyek biztonságos kialakítása, foglalkozás-egészségügyileg megtervezett módja, amely garantálja az egészségkárosodások megelőzését, valamint az alkalmazott munkavállalók adott tevékenységi körben való megfelelő alkalmazását.

Témakörünk részletszabályait az alábbi cikkeken keresztül ismerheti meg az olvasó:

  1. a munkahelyiségek munkavédelmi követelményei
  2. a képernyő előtti munkavégzés.

Témakörünk első cikkében megismerkedhet az olvasó a munkahelyiségek védelmének legfontosabb kérdéseivel, így például találkozhat olyan fogalmakkal, mint az érintésvédelem, a védőeszköz, vagy a munkavégzés következtében bekövetkezett egészségkárosodás. Tanulmányunkból az is kiderül, milyen lehetőségek állnak a munkavállaló rendelkezésére abban az esetben, ha a biztonsági előírásoknak nem megfelelő munkahelyén balesetet szenved.

A képernyő előtti munkavégzés címet viselő cikkünkből kiderül, milyen körülményeket kell a munkáltatónak biztosítania, amennyiben munkavállalóját képernyő előtti feladatkörrel kívánja megbízni, így például hány órát lehet a képernyő előtt eltölteni, mennyi a kötelező pihenőidő ilyen esetekben, vagy milyen egyéb a képernyő előtti munkavégzést befolyásoló tényezők relevánsak (pl. világítás, a térszükséglet, klíma, zaj).

median